Direktlänk till inlägg 1 februari 2008

Slägg conditioning 2

Av Rickard Lundquist - 1 februari 2008 23:05

Anledningen varför släggträning är grym träning är flera. Det är först och främst suverän träning för "rotations musklerna" i magen/bålen, vilket gör att det här är en övning som kommer göra dina boxnings slag magiskt hårdare och dina brottar/judo kast explosivare. Det är faktiskt oldschool träning för boxare att svinga slägga något dom har gjort i minst 100 år... (förmodligen betydligt mer)


Vidare är det en helkroppsövning i ordets mest positiva mening, rygg, rumpa,  hamstring, armar, axlar etc får alla jobba, övningen bygger en grym kombination av uthålighet, styrka och explosivitet. Det är en sån där konstig "conditioning" övning som kommer ha överföring till dina tunga lyft i gymmet, att ta i motsats till långdistans jogging som snarare har en negativ effekt på dina lyft.

Vidare som jag nämnt i en tidigare post så är det även positivt för ditt grepp eftersom man är tvungen att stabilisera släggan efter att man slagit den i däcket.

I senare poster kommer jag att beskriva ord som  "GPP - generell fysisk förberedelse" och "work capacity", vad dessa ord betyder och vad dessa saker har för possitiva effekter för -alla- atleter kommer jag gå igenom senare. Och utan att gå in djupare på dessa begrepp här kan man snabbt konstatera att släggträning är utmärka exempel på båda dessa saker.


Som conditioning redskap är det ett redskap som är mycket smidigt att implentera i bredare tränings pass. Ett exempel är att kombinera 25 slägg sving med varje sida med andra övningar som tex 100 hindu böj och 50 armhävningar, kör detta för vallfritt antal rotationer. Eller varför inte ta med din slägga och däck till början av en brant backe, ta och kör 30 explosiva svings och släng sen ifrån dej släggan och -explodera- uppför backen, jogga ner och upprepa x antal gånger.

Alternativt är det en effektiv och potent workout i sig självt.

I nästa post ska jag gå igenom just 3 såna rena slägg workouts. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 22:06

Från Defrancos gym...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:39

En off-topic post men en viktig sån, alla som kan tänkas ha blivit påverkade av medias "pitbull"/kamphunds hysteri tycker jag ska se den lilla filmen ovan. Min personliga erfarenhet är att Pitbulls, American staffordshire terriers, Staffordshire Bull...

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 21:19

Intressant film!

Av Rickard Lundquist - 18 februari 2008 20:06

Under är en länk till John Berardis artikel "7 habits of highly effective nutritional programs" : http://www.johnberardi.com/articles/nutrition/7habits.htm (klistra in länken i webläsaren)   Det är en välskriven artikel så är ni hemma på engelska så ...

Av Rickard Lundquist - 16 februari 2008 21:22

Fortsätning på förra filmen...

Ovido - Quiz & Flashcards